EN | CZ | SK

Jak získat pracovní povolení pro vaši manželku/ manžela?

pracovní povolení

Jak získat pracovní povolení pro vaši manželku/ manžela?

Většina vízových programů dovoluje, aby se osoby, které jsou na vás závislé mohly přesunout do USA také. Vízové programy, jako H1B, L1 a E2 vám dávají možnost získat zelenou kartu, a stát se americkým občanem. Ale co když váš manžel / manželka chce pracovat v USA? V tomto případě bude muset váš manžel / manželka získat zaměstnaneckou autorizační kartu (EAC – Employment Authorization Card). Zde jsou některé věci byste měli mít na paměti, předtím než začnete:

Kdy je EAC potřebná?

EAC se vyžaduje pro všechny oprávněné závislé osoby, pro téměř všechna pracovní místa po celých Spojených státech. Nicméně, to není nutné při stálých pracovních místech v mnohostranných organizacích, jako je MMF, Skupina Světové banky nebo PAHO. Ale to samé se nedá říci o zaměstnáních na konzulátech či ambasádách. Na druhé straně, je to nezbytnou podmínkou pro získání zaměstnání u mezinárodních organizací v rámci USA.

Jak získat EAC?

Proces získávání EAC můžete začít získáním potřebného formuláře. Je však nutné, abyste si stáhli nejnovější verzi z internetové stránky USCIS a pak jej odeslat. Můžete také podat formulář online. Je nutné, abyste věnovali pozornost detailům. Nepřehlédněte žádný krok, protože by mohlo dojít ke zbytečným průtahům a dokonce i k odmítnutí. Při podání formuláře, budete muset zaplatit poplatek, který se může lišit v závislosti na vaší vízové kategorii.

Jakmile byly formulář a podklady předložené, dostanete osobní identifikační číslo (PID) z amerického ministerstva zahraničí. Po potvrzení vaší PID, bude žádost předána k dalšímu ověření a zpracování. Poté, co byla žádost zpracována, obdržíte váš EAC, to může trvat mezi 12-15 týdny.

Obnovení vaší EAC

Podobně jako zelené karty, i EAC mají datum vypršení platnosti. Je moudré, abyste si EAC obnovili ihned jak je to možné a do 60 dnů od uplynutí platnosti. Můžete začít proces obnovení přípravou dokumentů, jako je kopie vašeho pracovního povolení, dopis od vašeho zaměstnavatele a přípravou prohlášení. Jakmile je toto postaráno, můžete to předložit je s daňových přiznání. Pokud to není k dispozici, budete muset vysvětlit absenci daňových přiznání s W-2 formulářem.

Mějte na paměti!

Po obdržení EAC, můžete také získat svou kartu sociálního zabezpečení (Social security card – SSC). Nicméně, karta SSC, není totéž jako EAC, a ani to nemůže potvrdit, zda jste získali schválení pracovat v USA. Kromě toho, rozdíl je i při vypršení platnosti. EAC obvykle platí po dobu tří let, nebo v případě pokud rozvážete svou smlouvu s vaším zaměstnavatelem. Pokud váš pracovní poměr skončí z jakéhokoli důvodu, pracovní povolení skončí okamžitě.

Dodržováním výše zmíněných faktorů, měli byste nyní mít možnost získat pracovní povolení pro svého manžela / manželku. Ale je třeba poznamenat, že ne všechny vízové kategorie poskytují nárok vašemu manželovi / manželce na EAC. Z tohoto důvodu by bylo moudré, abyste předem seznámili s tím jestli je váš manžel / manželka způsobilá, nebo ne.

Líbil se Vám tenhle článek? Sdílejte ho nebo dejte LIKE.

Nezapomeňte Přihlaste se do našeho Newsletter Immigration Biz a získejte ZDARMA e-book Jak získat E2 víza do USA a také získáte týdenní aktualizace ZDARMA!


0 comments… add one

Chci FREE EBOOK!

E2-investment-visa-usa-English-150thumb

Napsali o nás